“Ik wil niet in het programma: Help Mijn Man is Klusser”

Henk Bettink heeft zijn twee-onder-een-kapwoning uit 1995 van het aardgas gekregen. “Toen onze cv-ketel in 2016 aan vervanging toe was, besloot ik om het huis op een andere wijze te verwarmen.” Met een lucht/water warmtepomp en zonnepanelen komt de energierekening aan het eind van het jaar uit op nul euro.

Sinds 2009 woont Henk Bettink met zijn vrouw Sjirine en drie kinderen Samuel, Brain en Chalyne in hun woning in Barneveld. Een versleten cv-ketel in 2016 was de aanleiding om van het aardgas af te gaan en op een duurzame wijze de energie op te wekken. Als eerste keken zij naar de staat van de isolatie. “De warmte die je niet verliest hoef je er namelijk ook niet in te stoppen”, aldus Henk. “Mijn woning is gebouwd in 1995 en goed geïsoleerd, dus daar hoefde weinig aan te gebeuren.”

Een stok achter de deur
De volgende stap was het verwarmen van de woning. “We hebben de cv-ketel op een lagere temperatuur gezet en gekeken of we het huis voldoende warm konden houden. Dat lukte, dus konden we over op een lucht/water-warmtepomp.” Deze heeft Henk zelf in twee dagen geïnstalleerd. “Ik had dit in december gepland, als stok achter de deur zodat ik straks niet in het programma Help Mijn Man Is Klusser terecht kwam. Je wilt in de koudste maanden namelijk niet zonder verwarming zitten!”

De energierekening op nul
Om geen hoge energierekening te krijgen heeft Henk 26 zonnepanelen op het dak geïnstalleerd. “Mijn energierekening komt over het jaar gezien op 0 euro uit en de gasmeter is verwijderd”, vertelt Henk. Hij heeft de maatregelen kunnen treffen met gebruik van een duurzaamheidslening via gemeente Barneveld. “De terugverdientijd hadden we berekend op 12 jaar, maar dat zal inmiddels nog minder zijn geworden door de sterk stijgende gasprijs”, meent Henk.

Henk deelt zijn verhaal en tips met anderen via de Duurzame Huizen Route. Zijn boodschap: “Informeer en maak een goed plan. Overhaast het niet, maar test eerst zelf. Zo kun je bijvoorbeeld de temperatuur van je cv-ketel omlaag zetten om te kijken of je het ‘s winters warm genoeg krijgt.”


Bekijk de woning van fam. Bettink >>
Ga terug naar ervaringsverhalen >>
Meer Gelderse voorbeelden >>

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven