‘Een warmtepomp op mijn eigen manier, het werkt!’

“Het leukste project vond ik de warmtepomp”, vertelt Taco Overvliet, eigenaar van een jaren ’70-woning in Zuidwolde. “Die heb ik op mijn eigen manier geïnstalleerd, zonder aanvullende maatregelen zoals een vloerverwarming. En het werkt prima!” Taco en zijn vrouw wonen sinds 1990 in dit huis, dat zij in de loop van de jaren stap voor stap steeds energiezuiniger maakten.

“Ik vind het principieel juist om minder energie te gebruiken”, motiveert Taco zijn keuze om te verduurzamen. “Daarnaast konden we besparen op de energiekosten. Ons huis is eenvoudig gebouwd, waardoor je er veel aan kunt verbeteren.”

Hij isoleerde de zolder en de vloer, verving de bovenramen door dubbel glas en de benedenramen door HR++-glas. Ook kocht hij in 2002 zijn eerste zonnepanelen, gevolgd door een nieuwe serie in 2016. “Inmiddels is de isolatiewaarde van mijn huis beter dan die van een jaren ’90-huis!”

Meten is weten

Vervolgens oriënteerde Taco zich op de warmtepomp. “Ik heb uitgerekend wat de energiebehoefte is van het huis. Daarnaast heb ik als proef de watertemperatuur omlaag gezet en ben gaan kijken wat er gebeurt. Het bleek dat wij het huis met onze radiatoren prima warm kunnen krijgen met lage watertemperatuur, ook als het buiten -10 graden is.”

Met die wetenschap durfde hij het aan om een warmtepomp aan te schaffen. Hij sloot deze aan op de bestaande radiatoren in zijn huis. “Over de warmtepomp is veel onbegrip. In de media hoor je verhalen, bijvoorbeeld dat de pomp te veel geluid maakt of dat je per se vloerverwarming nodig hebt. Ik vind het leuk dat ik het op mijn eigen manier heb gedaan en dat het prima werkt!”

Zo ingewikkeld is het niet

Inmiddels hielp hij ook zijn dochter, broer en zwager aan een warmtepomp. “Het is bijna mijn hobby geworden om die te installeren”, lacht Taco. “Zo ingewikkeld dat eigenlijk niet, voor een beetje techneut. Zoals dat voor veel dingen geldt, moet je het een keer doen en dan valt het wel mee.”

Weegt de kostenbesparing af tegen de investering? “Alles bij elkaar scheelt het mij elk jaar 1000 euro op de energierekening. Daarnaast stijgt ook de waarde van het huis. Ik vind het geen probleem dat ik 15 jaar nodig heb om de investering terug te verdienen. Mijn huis is namelijk verbeterd en ik heb er ook plezier in om hiermee bezig te zijn.”

Aan de keukentafel

Taco wil mensen gerust helpen of adviseren bij hun duurzame plannen. Daarom doet hij ook mee aan de Duurzame Huizen Route. “Twee jaar geleden hebben we een ploegje mensen thuis gehad. Dat was gezellig. Het rondkijken in het huis was in een vloek en een zucht gebeurd, maar daarna hadden we uitgebreide gesprekken aan de keukentafel. Daar gaat het om!”
 

Meer weten?

Wil je meer weten of heb je nog een vraag aan de huiseigenaar? Bekijk de woning van Taco Overvliet of stel je vraag

Ga terug naar ervaringsverhalen >>
Bekijk meer Drentse voorbeeldwoningen >>

Scroll naar boven