De in 1938 gebouwde woning van Piet van Breugel is sinds 2018 volledig aardgasvrij. In 1990 verhuisde Piet samen met zijn vrouw naar het vrijstaande huis in Tilburg. De oude bedrijfswoning naast een kwekerij is veranderd in een comfortabel en duurzaam woonhuis. Piet vertelt hoe je zo’n oude woning in stappen toekomstbestendig maakt. Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route op 2 en 9 november stelt Piet, net als honderden huiseigenaren in Nederland, hun woning open voor bezoekers.
Piet en zijn vrouw verhuisden naar het vrijstaande huis vanwege de nabijgelegen kwekerij die ze kochten om er een tuincentrum van te maken. “Toen wij er kwamen wonen, was de woning goed onderhouden, maar het was niet geïsoleerd – het is een oud huis”, begint Piet zijn verhaal. “Ook zat er nog geen badkamer in. Dat was blijkbaar niet nodig in die tijd”, grapt hij. Daarentegen was er al wel centrale verwarming aangelegd. Uniek voor die tijd. “Het was duidelijk dat de vroegere bewoners geld hadden. Ook zat er in elke slaapkamer al stromend water.”
Eye-opener
In 2002 is de badkamer aangelegd. Constructief moest er veel aan de woning veranderen, want Piet wilde liever geen slaapkamer opofferen. “Aan de woning zat een stuk achterbouw met een zoldertje. Daar hebben we een dakkapel opgezet”, vertelt Piet. Het huis was bedekt met oude gebakken leien. Toen ze bij de verbouwing een gat in het dak maakten, bleken de leien zo slecht dat ze niet herbruikbaar waren. Piet vervolgt: “Toen hebben we het hele dak maar vernieuwd. Er zijn isolerende dakplaten op geplaatst. Dit was de eerste isolatie in de woning.”
In 2008 verkocht het echtpaar van Breugel het tuincentrum en bleef er meer tijd om met de woning bezig te gaan. “We lieten de spouw volspuiten. Wat was dat een eye-opener!”, vertelt Piet enthousiast. “We hebben van die ingebouwde kasten tegen de buitengevel in de woonkamer staan. Toen we ’s avonds die deuren openden kwam er helemaal geen kou meer uit. Toen begon ik er lol in te krijgen.” Alleen niet alle muren konden geïsoleerd worden, in één muur bleek geen spouw te zitten. “We hebben daar gekozen om een voorzetwand en wandverwarming aan te brengen, met binnenin een spouw en isolatieplaten.”
Glas-in-lood
Piet raakte steeds meer overtuigd om van het gas af te gaan en besefte dat goede isolatie een belangrijke vereiste is. Een uitdaging was zijn slecht isolerende glas-in-lood raam dat hij niet kwijt wilde. “Uiteindelijk heb ik dat in dubbelglas laten inpakken, maar wel in de stalen kozijnen laten zitten”, legt hij uit. “Het ziet er qua aanzicht niet anders uit, alleen spiegelt het wat meer – ik had eigenlijk voor ontspiegeld glas moeten kiezen. Maar ja, achteraf bedenk je veel…”.
Installatietechnisch staat de woning er goed voor. “Mijn zonnepanelen zaten bij de lichting die Marjan Minnesma (directeur milieuorganisatie Urgenda, red.) uit China liet overkomen in 2011. Ik heb toen een smak geld overgemaakt in goed vertrouwen dat ik ze zou krijgen – dat is gebeurd.” Die 18 panelen liggen er nog steeds en werken uitstekend. “Ze leveren een kleine 4000 kWh per jaar.” Zelf monteerde Piet ook een zonneboilersysteem. “Ik wilde graag warmte uit de lucht halen en van de zon leven.”
Na de aanschaf van een warmtepomp en een inductie kookplaat was er geen aardgas meer nodig. “Qua energie ben ik zo goed als zelfvoorzienend. Wel heb ik nog een paar panelen extra nodig om de behoefte van de warmtepomp te dekken.” Piet is tevreden over het warmtepompsysteem: “Het is overal in huis aangenaam. Zelfs in de vrieskou draait de warmtepomp goed op eco-stand. En het vriest hier wel eens een graad of 7.” Wie de woning van Piet bezoekt zal gewoon oude radiatoren tegenkomen. “Er wordt wel eens gewaarschuwd voor warmtepompen, omdat je radiatoren niet geschikt zijn. Ik merk met goede isolatie en een extra radiator dat het gewoon goed gaat.”
Piet is inmiddels 72 jaar en geniet van zijn duurzame woning. Nu is hij bezig met ideeën om overtollige warmte in een zwembad op te slaan. “Ik wil proberen in de winter niet de warmtepomp te gebruiken, maar de warmte uit het bad te halen.” Wat Piet graag aan anderen meegeeft is de tip om eerst te isoleren. “Zonnepanelen zijn handig, maar isoleren is het belangrijkste!”
Terug naar de ervaringsverhalen >
Naar de woning van Piet >
Bekijk de pagina van gemeente Tilburg >