Gasloos zonder warmtepomp

De woning van Siebe Bosch uit Heerenveen is nul-op-de-meter. “Maar dat is over een jaar genomen”, licht hij toe. “Waar ik naar toe wil is een nul-op-de-dag woning.” Met deze zelfbedachte term geeft hij de wens aan, elke dag in het jaar energieneutraal te wonen. Een hele uitdaging, zeker gezien het feit dat de woning volledig elektrisch wordt verwarmd, zonder warmtepompinstallatie. Met plezier vertelt hij zijn ervaringen. Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route op 31 oktober en 7 november is de woning van Siebe, samen met honderden andere woningen, te bezoeken.

Hoewel er geen familierelatie bestaat met het bekende merk Bosch verklapt zijn achternaam wel de liefde voor techniek. Als installateur in hart en nieren is Siebe enthousiast over duurzaam wonen. Samen met zijn partner woont hij in een jaren ‘70 woning in Heerenveen. Vrijwel direct nadat ze in oktober 2017 het huis introkken, lieten ze de woning officieel van het gas afsluiten. De eerdere bewoners betaalden 210 euro aan energielasten per maand, voor Siebe is dat gedaald naar slechts 5 euro.

Een uniek element van de woning is de afwezigheid van een cv ketel of warmtepomp, maar wél het gebruik van vloerverwarming. Daarvoor is infraroodverwarming gebruikt die het vloeroppervlak opwarmt. De verwarming bestaat uit zogeheten amorfe metaal dat warmte afgeeft zodra je er stroom op zet. Door afwezigheid van buizen met warm water is er ook geen warmtepomp nodig. Er zijn 40 zonnepanelen op het dak en de veranda die de benodigde elektriciteit leveren; een elektrische boiler maakt het tapwater warm en koken gebeurt op inductie.

Infrarood
Naast de vloerverwarming zijn er infrarood plafondpanelen als extra warmtebron. Siebe is enthousiast over deze manier van verwarmen: “Dit is goedkoper verwarmen en zonder gas; je hoeft namelijk niet de hele woning te verwarmen”, legt hij uit. “Ik kom uit de tijd dat we enkel glas ramen hadden: de ijskristallen zaten aan de binnenkant van het slaapkamerraam. Nu zijn we verwend: we willen overal warmte en als het te warm wordt willen we een airco. Maar je hoeft alleen de plek te verwarmen waar het nodig is. Dat scheelt een hoop energieverbruik.”

Op de vraag waarom hij niet voor een warmtepomp kiest reageert hij: “Zo’n apparaat is technisch complex. Je moet leidingen aanleggen naar buiten, buitenunits plaatsen, ze maken een hoop geluid en het vereist onderhoud. Daarnaast is de gebruikte koelvloeistof in de warmtepomp milieuonvriendelijk.”

De spin in het technische web is het domoticasysteem. Daarmee wordt vrijwel alles geregeld, van de sproeier in de tuin tot de verlichting. Siebe vertelt: “We gebruiken ook domotica om het piekvermogen te beperken. Als het in de buurt van de 25 ampère komt, dan schakelt de verwarming uit op diverse plekken.” Naast de installaties is het energieverbruik ook teruggedrongen door isolatiemaatregelen. Alleen de vervanging van enkel glas door isolatieglas staat nog op de planning.

Kijk vooruit
Als tip geeft Siebe mee: “Kijk verder dan vijf jaar en besef dat je van het gas af moet. Als je nu gaat renoveren of bijbouwen dan zou het duurzamer moeten zijn en kun je beter kiezen voor aardgasvrij.” Daarnaast adviseert hij mensen om de verduurzaming stapsgewijs aan te pakken en pas van het gas af te gaan als ze het écht niet meer nodig hebben.

Terug naar de ervaringsverhalen >
Naar de woning van Siebe >
Bekijk de pagina van provincie Fryslân >

Scroll naar boven