“We hebben daglicht en uitzicht nodig”

Aan het einde van een doodlopende straat, in een nieuwbouwwijk van Oirschot, doemt een futuristisch ogend bouwwerk op. De gitzwarte muren en het schuinoplopende dak contrasteren bij de lichtgekleurde houten voorgevel. Aan de straatkant ziet de woning er gesloten uit, met een loopbrug die toegang geeft tot de opgehoogde voordeur. Het geeft een unieke uitstraling en doet je afvragen hoe de woning er van binnen en vanuit de tuinzijde uitziet. Via de Nationale Duurzame Huizen Route geeft de bewoner Jasper van den Heuvel een kijkje in zijn woning en vertelt hij graag over de duurzame keuzes die zijn gemaakt. 

Combinatie van concepten
Jasper van den Heuvel is project- en bouwmanager bij een architectenbureau. Het bouwen en ontwerpen van een woning is zodoende geen onbekend terrein. “Samen met mijn vriendin Anita heb ik op jonge leeftijd een eigen huis laten bouwen”, vertelt Jasper. “Door de jaren groei je in het vak en begon het bij ons te borrelen om een nieuw project te starten. Met de kavels die hier vrijkwamen ging een droom in vervulling.” Samen met zijn collega’s heeft Jasper het perceel bekeken en een plan opgesteld. “Ik denk niet vanuit standaardconcepten, maar ontwikkel een plan op maat, die rechtdoet aan de locatie, de beschikbare ruimte, het comfort en de woonwensen”, vertelt Jasper.

“Bij het concept nul-op-de-meter kan een slecht geïsoleerd gebouw gecompenseerd worden met zonnepanelen en als we de regels van passief bouwen hadden gevolgd was ons vrije uitzicht aan de achterzijde niet te realiseren”, vertelt Jasper. “Daarom hebben we op een slimme manier de verschillende concepten en methoden gecombineerd. Denk bijvoorbeeld aan een kerk in Italië, die je hartje zomer binnenstapt, hoe blijft die zo koel? Het is een kwestie van logisch nadenken” meent hij.

Bouwkundige maatregelen
“De eerste stap is heel goed isoleren”, vertelt Jasper. De buitenschil is geïsoleerd met steenwol. In de kelder is drukvaste EPS gebruikt als isolatie, geschikt voor ondergrondse toepassing met een relatief hoge druk/vochtigheid. De zuidgeoriënteerde achtergevel bestaat geheel uit glas. Door de zoninval wordt de woning passief verwarmd. De zomerzon wordt geweerd door overstekken, doorstekende buitengevels en zonwering. “Iedereen die hier binnenstapt vraagt: Wordt het niet super warm in de zomer? Maar toen het in de zomer tegen de 40 graden liep, bleef het binnen 24 graden.”

De vloer van de begane grond is een meter opgetild, waardoor de verdieping eronder deels onder de grond zit, maar wel voldoende lichtinval heeft door de ramen. “Hier slapen we, er is een constante temperatuur waardoor we zowel in de zomer als de winter onder hetzelfde dikke dekbed kunnen liggen”, vertelt Jasper.

Technische maatregelen
Bij de keuze voor installaties is bewust gekozen voor comfort. Voor de bodem/water warmtepomp zijn een zestal boringen gedaan aan de zijkant van de woning. “Dit werkt fantastisch. Uit de meting blijkt dat er veel warmteopslag is in de bodem, waarvan we profiteren in de winter. In de zomer kunnen we met dit systeem goed koelen.” Momenteel verwarmt de warmtepomp ook het tapwater, maar daarvoor heeft de warmtepomp niet zijn beste rendement. Daarom wil Jasper graag nog een aantal zonnecollectoren plaatsen in de toekomst.

Wanneer de woning luchtdicht wordt gebouwd, is ventilatie van ruimtes essentieel. Via balansventilatie met warmteterugwinning wordt er verse lucht aangeleverd. Jasper heeft er voor gekozen om de lucht op het hoogste (warmste) punt te laten afzuigen, terwijl de installateur gewend was het bovenin juist in te blazen. “Maar het blijkt goed te werken op deze manier,” concludeert Jasper. In de slaapkamer komt 19 graden inblaaslucht binnen, dus hier hoef je in de winter helemaal niet meer bij te verwarmen.”

Resultaat
Jasper is ontzettend blij met het comfort, de ruimtelijkheid en het licht dat gecreëerd is. “Het zit in de natuur van de mens dat we daglicht, ruimte en uitzicht nodig hebben”, meent Jasper. Niet iedereen was blij met de woning. “Het halve dorp stond op zijn kop tijdens de bouw, maar inmiddels krijgen we veel complimenten.”

Jasper ziet dat er in de wereld van aannemers en installateurs nog een grote slag te slaan is op het gebied van duurzaamheid. “Er wordt bijvoorbeeld cynisch gedaan over luchtdicht bouwen, maar het ontbreekt vaak aan kennis. Dat is jammer.” Een belangrijke tip voor anderen is dan ook: “Zoek iemand met goed advies. Elke bouwperiode of type woning moet je anders benaderen, het is niet standaard ‘ketel er uit en warmtepomp er in’ maar ligt gecompliceerder”, aldus Jasper.


Terug naar de ervaringsverhalen >
Naar de woning van Jasper >
Bekijk de pagina van gemeente Oirschot >

Scroll naar boven