Van renovatiewoning tot duurzame familiewoning

Stefan van der Velden en zijn vrouw kochten een jaren ‘70 woning in Oss die vrijwel zeven jaar leegstond. In oktober 2017 begon het sloopwerk en in februari 2018 was de woning duurzaam opgeknapt. Familie Van der Velden doet al een jaar enthousiast mee met de Nationale Duurzame Huizen Route. Wie inspiratie op wil doen of zijn woning gaat verduurzamen kan de woning op 2 en 9 november bezoeken, of langsgaan bij honderden andere huiseigenaren in heel Nederland.

Stefan en zijn vrouw hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar oud. Toen de jongste groter werd, besloten ze uit te kijken naar een nieuwe woning. Een langgekoesterde droom was een eigen vrijstaande woning te bouwen, maar de plannen wijzigden. “Een eigen nieuwbouwwoning wordt snel te klein – of je moet veel geld hebben”, licht Stefan lachend toe. “Uiteindelijk hebben we de optie op een stuk grond opgezegd. Niet veel later lieten we ons oog vallen op een vrijstaande woning in onze eigen wijk, maar 100 meter verderop!”

Het huis bevond zich weliswaar in redelijke staat, maar was niet gemoderniseerd. Stefan vertelt: “De hele woning moest gestript en opgeknapt worden. Dan sta je voor de keuze: ga je het duurzaam doen of niet?” Het besluit was snel gemaakt. “Als je opnieuw begint is de meerprijs van een duurzaam huis redelijk beperkt. Dus ja, waarom niet?” vervolgt hij. Na veel sloopwerk en vijf grofvuilcontainers later kon de echte renovatie beginnen.

Meteen goed doen
Allereerst legden ze vloerisolatie en vloerverwarming aan, gevolgd door een renovatie van de badkamer en het plaatsen van aluminium kozijnen en tripleglas. “Waarom tripleglas?” vraagt Stefan zich hardop af. “Ten opzichte van HR++-glas verdien je het niet snel terug. Maar als we dan toch bezig zijn, willen we het meteen goed doen.” In de grote schuifpui in de woonkamer hebben ze het dubbelglas laten zitten. Om een kostbare investering te voorkomen hingen ze daar isolerende gordijnen op. “Een simpele keuze, maar het werkt erg goed”, verklaart Stefan.

Een gevecht
De verbouwing verliep echter niet zonder slag of stoot. Tijdens een storm op 18 januari 2018 vloog vrijwel het volledige dak van de woning. “Uit nood hebben we een nieuw dak laten leggen. Toen is er direct dikkere isolatie aangebracht met een licht grijze bitumen laag”, vertelt Stefan. “In de winter houdt dit de warmte beter binnen en door de lichtgrijze afwerking wordt het ’s zomers minder warm.”

De vijftienjarige cv ketel werd niet vervangen. “Als die het begeeft, dan kiezen we een duurzaam alternatief”, was de redenatie. Stefan hoefde niet lang te wachten, want nog tijdens de verbouwing hield de ketel ermee op. “Toen begon het gevecht: Ga ik een hybride warmtepomp kopen of ga ik volledig van het gas af?” vertelt hij. “We kozen voor een hybride model. Dat is voor nu een veilige optie met een lagere investering. Zo kunnen we aftasten hoe het is om aardgasvrij te leven.”

“Ik zal eerlijk zijn, het was wel een ellende om een installateur te vinden. Vijf partijen raadden mij af een hybride warmtepomp aan te schaffen en gewoon een HR-ketel te nemen. Wat bleek? Uiteindelijk gaf iemand toe dat de installatie van een warmtepomp te veel werk was en het ze  minder opleverde.” Stefan liet zich niet uit het veld slaan: “Het blijkt dat je best wel eigenwijs moet zijn. Ik wilde gewoon een hybride warmtepomp. Direct via de leverancier is dat wel gelukt. Een loodgieter heb ik het leidingwerk laten doen.” Hij is tevreden met het resultaat: “Nu ben ik helemaal happy. Het afgelopen jaar gebruikten we 347 kuub gas. Voor een vrijstaand huis met een gezin van vijf vind ik dat weinig.”

Vooruit denken
Op het dak liggen inmiddels 30 zonnepanelen. “Meteen vanaf het begin heb ik rekening gehouden met de mogelijkheid om meer zonnepanelen bij te leggen. Je moet vooruit denken. We zijn niet met dertig panelen begonnen, maar er komt straks een elektrische auto bij”, legt Stefan uit.
“Over 4 jaar heb ik mijn zonnepanelen terugverdiend en heb ik dus gratis stroom en een warm huis in de winter.”

De renovatie was in februari 2018 volledig klaar. In korte tijd heeft familie Van der Velden de woning pragmatisch aangepakt. “Nu is het heerlijk comfortabel”, aldus Stefan. “De vloerverwarming beneden is erg fijn. Ook boven is het aangenaam, want de radiatoren die we hebben laten zitten doen het prima op lage temperatuur verwarming. Dat komt natuurlijk door de goede isolatie.”

Gebruik je boerenverstand
Stefan adviseert woningeigenaren met duurzame plannen om eigenwijs te zijn: “Gebruik je boerenverstand. Het advies dat bedrijven geven is niet altijd in jouw voordeel.” En verder zegt hij: “Praat met andere mensen of huur een onafhankelijk iemand in. Je kunt verschillende afslagen nemen, maar kies wat bij je past.”
 

Terug naar de ervaringsverhalen >
Naar de woning van Stefan >
Meer voorbeelden uit Oss >

Scroll naar boven